Kognitionsvetenskap och lärande – trendrapport

Kognitionsvetenskap och lärande – trendrapport

Kognitionsvetenskap och lärande - trendrapport

Lyssna på storyn

{Play}

De senaste trenderna inom kognitionsvetenskap och lärande är fokuserade på att utveckla personliga och adaptiva lärandeupplevelser som tar hänsyn till varje studerandes unika behov. Detta möjliggörs av framsteg inom artificiell intelligens (AI) och annan teknik som används för att förbättra lärandeupplevelser.

Här är några av de främsta trenderna inom kognitionsvetenskap och lärande:

 • Personligt lärande: AI-drivna lärplattformar kan skräddarsy undervisningen efter varje studerandes individuella behov. Detta kan göras genom att spåra studerandes framsteg, identifiera deras styrkor och svagheter och ge dem rätt nivå av utmaning och stöd.
 • Adaptivt lärande: Adaptiva inlärningssystem kan justera undervisningens svårighetsgrad i realtid baserat på studerandes prestation. Detta säkerställer att studerande alltid utmanas på lämplig nivå, vilket är avgörande för optimalt lärande.
 • Microlearning: Microlearning är distribution av lärande innehåll i korta, fokuserade skurar. Detta är ett effektivt sätt att engagera studerande och hjälpa dem att memorera information. Microlearning kan levereras genom en mängd olika format, inklusive videor, poddsändningar och quizzes.
 • Deep learning: Deep learning fokuserar på att lära sig komplexa orsakssamband, att lära sig genom berättande, att lära sig genom learning by doing och att förbättra elevernas förståelse i allmänhet. Detta kan levereras genom en mängd olika format, som interaktiva böcker och lärappar, vilket gör en perfekt lärandeupplevelse som kräver reflektion och gör direkt feedback möjlig m.m.
 • Gamification: Gamification är användningen av speldesignelement i icke-spelsammanhang. Gamification kan användas för att göra lärandet mer engagerande och motiverande. Gamifierade lärandeupplevelser kan inkludera belöningar, badges och topplistor.
 • Virtuell verklighet (VR) och augmented reality (AR): VR och AR är uppslukande teknologier som kan användas för att skapa realistiska lärandeupplevelser. VR kan användas för att transportera elever till olika platser och tider, medan AR kan användas för att inkludera digital information i den verkliga världen.

Utöver de ovan nämnda trenderna finns det några andra framstående trender inom kognitionsvetenskap och lärande som är värda att nämna:

 • Neurovetenskapsbaserat lärande: Forskare använder neurovetenskap för att lära sig mer om hur hjärnan lär sig. Denna kunskap används för att utveckla nya och mer effektiva lärandestrategier.
 • Socialt lärande: Socialt lärande är processen att lära av andra. Sociala lärplattformar blir allt mer populära, eftersom de tillåter elever att samarbeta med varandra och dela kunskap.
 • Livslångt lärande: Livslångt lärande är processen att lära sig genom hela livet. Där Edtech-företag utvecklar nya produkter och tjänster för att stödja livslångt lärande, såsom onlinekurser, interaktiva böcker och plattformar för microlärande.

Dessa trender har alla en stor inverkan på hur utbildning och lärande ges. I framtiden kan vi förvänta oss att se mer personliga, anpassningsbara och engagerande lärandeupplevelser som tar hänsyn till varje studerandes unika behov.

Författad av
LarsGöran Boström

Learn more about interactive books from SOE PublishingLab Makerspace – four video presentations – click below

About Interactive Books From Soe Publishinglab Makerspace

Registrera dig för vårt kostnadsfria nyhetsbrev – klicka här

Investera i nästa steg av företagets utveckling

Information från B-InteraQtive Publishing

B-InteraQtive Publishing

Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive:

 • Rådgivning: Vi kan hjälpa dig att bedöma dina behov och ta fram en plan för ditt digitala lärandeprojekt.
 • Utveckling: Vi kan skapa anpassade digitala lärupplevelser som uppfyller dina specifika mål.
 • Kunskapshantering: Vi kan hjälpa dig att förbättra din organisations kunskapshanteringsmetoder.
 • Interaktiva böcker: Vi kan skapa interaktiva böcker som engagerar och motiverar studerande.

Klicka här för mer information och kontakt

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab