Utan EQ kommer du troligen vara ditt företags bäst bevarade hemlighet

Utan EQ kommer du troligen vara ditt företags bäst bevarade hemlighet

Utan EQ kommer du troligen vara ditt företags bäst bevarade hemlighetLyssna på storyn

{Play}

Låt dina sinnen vägleda dig, bejaka självmedvetenhet/anpassningsförmåga, samarbete/kollegialitet och empati, med andra ord, använda din emotionella intelligens (EQ) som nyckeln till framgång i ditt arbetsliv. Det här är råden i Harvard Business Review av James Runde, författaren till boken UNEQUALED, med 40 års erfarenhet från Morgan Stanley. Han skriver:

“Utan EQ är det troligt att du kommer att vara ditt företags “bäst bevarade hemlighet” – inte erkänd, inte uppskattad, inte främjad och ofta inte ordentligt kompenserad. Att utveckla EQ är lika relevant för den nyutexaminerade som börjar, som för den erfarna veteranen.”

EQ är förmågan att ha koll på dina egna och andras känslor. Låt sedan denna information vägleda ditt tänkande och beteende. En förmåga som är ännu viktigare i 2000-talets arbetsliv som snabbt blir mer och mer komplex, och där AI tar över arbete som inte kräver EQ.

Att anställa personer med hög emotionell intelligens

Annie McKee vid University of Pennsylvania, introducerar i Harvard Business Review en metod för att anställa människor med hög emotionell intelligens. För det första, glöm personlighetstester för de mäter bara exakt vad de säger att de ska göra, nämligen personlighet. För det andra kommer självrapporteringstester inte heller att berätta något om emotionell intelligens. Annie McKees lösning är istället att få referenser och faktiskt prata med dem och även intervjua den arbetssökande utifrån förutsättningarna för emotionell intelligens.

Grunderna i metoden för intervjun är att skapa en bekväm miljö där enkla frågor kommer först, sedan mer beteendemässiga med en allt svårare nivå. Resultatet av att få en ledare med hög emotionell intelligens kan vara revolutionerande för din organisation. Läs hela artikeln av Annie McKee här. Källa:  Harvard Business Review

EQ ger dig ett försprång gentemot AI

Forskning publicerad i Nature från Aahus University visar att artificiell intelligens är långsam att lösa problem i jämförelse med människor. Både för att den kommer med för många lösningar liksom att den försöker göra lösningen alltför perfekt. Människor har med detta i åtanke ett försprång gentemot datorer när det gäller hastighet och effektivitet i problemlösning, t.ex. i spel, nämligen genom att använda sin intuition, sin EQ.

Jacob Friis Sherson, fysiker och medlem av forskargruppen kommenterar:

“Den stora överraskningen var att några av spelarna faktiskt hade lösningar som var av hög kvalitet och snabbare än någon datoralgoritm kunde uppkomma med.”

Forskningsresultatet bygger på 12 000 spel och målet är att bygga en kvantdator som använder en mer människoliknande metod för problemlösning. Källa: ScienceAtHomes utvecklingshögkvarter vid Århus universitet

Författad av
LarsGöran Boström©

Författare till boken Learning Design in Practice for Everybody och utvecklare av  Storyteller for Business  och  SOE PublishingLab


Nya böcker från B-InteraQtive Publishing
Matresan genom Småland av LarsGöran Boström
Publiceras i inbunden tryckt version inom kort
En fransman i Stockholm 1844-45 av François Rouel
Tillgänglig som ebok och ljudbok. Inbunden tryckt version publiceras inom kort.
Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab