Artificiell intelligens lär sociala interaktionsfärdigheter

Artificiell intelligens lär sociala interaktionsfärdigheter

Lyssna på storyn

{Play}

AI-språkmodeller fungerar bra på specifika uppgifter. Ett exempel är att förutsäga nästa ord när du skriver en text. Men den nya generationen av artificiell intelligens lär sig den mer underliggande innebörden av språket, vilket i praktiken sätter t.ex. resultat av svar på fråga, dokumentsammanfattning och slutförande av berättelse. Där roboten i nästa steg lär sociala interaktionsfärdigheter, som ett forskarlag vid MIT nu utvecklar.

Integrera robotar i det mänskliga samhället

Boris Katz, huvudforskare och chef för InfoLab-gruppen i MIT:s Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory (CSAIL), förklarar för MIT News.

“Robotar kommer att leva i vår värld snart nog, och de behöver verkligen lära sig att kommunicera med oss på mänskliga villkor. De måste förstå när det är dags för dem att hjälpa till och när det är dags för dem att se vad de kan göra för att förhindra att något händer. Detta är ett mycket tidigt skede i arbetet och vi skrapar knappt på ytan, men jag känner att detta är det första mycket allvarliga försöket att förstå vad det innebär för människor och maskiner att interagera socialt.”

Artificiell intelligens lär sig sociala interaktionsfärdigheterLär sociala interaktionsfärdigheter

Forskargruppen har integrerat specifika sociala interaktioner i ett ramverk för robotteknik där det lär sig sociala beteenden riktade mot vad det innebär att hjälpa och hindra varandra. Detta är en simulerad miljö där roboten betraktar andra robotars beteende och väljer om den ska hjälpa eller hindra en åtgärd. Detta enligt de fysiska och sociala mål och syften som sattes för roboten. I nästa steg kommer detta att vara kopplat till den mänskliga världen.

MIT-forskarna arbetar nu med en miljö med 3D-agenter som möjliggör många fler former av interaktioner, inklusive när åtgärder misslyckas. Forskningen om AI som lär sociala interaktionsfärdigheter ger mycket intressanta framtidsutsikter för hur AI / robot – mänskliga interaktioner kommer att se ut.

Skriven av
LarsGoran Boström©

Författare till boken Learning Design in Practice for Everybody och utvecklare av  Storyteller for Business  och  SOE PublishingLab


Interaktivitet i böcker från B-InteraQtive Publishing

 

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab