AI som ledare och utvecklare – övertar yrkesroller

AI som ledare och utvecklare – övertar yrkesroller

Lyssna på storyn

{Play}

År 2023 har artificiell intelligens (AI) blivit allt mer sofistikerad och kapabel. I Europa, i tre olika länder, beslutade tre olika organisationer att ta det djärva steget att utse AI som ledare och utvecklare på bekostnad av mänsklig arbetskraft.

AI som ledare och utvecklare - övertar yrkesroller

AI blir rektor, VD och utvecklare

I Storbritannien utsåg en internatskola en AI-rektor vid namn Abigail Bailey. Miss Bailey kommer att arbeta med råd i frågor som hur man kan stödja andra lärare och personal och metoder att hjälpa barn som har speciella behov.

I Polen har dryckesföretaget Dictador utsett en AI robot vid namn Mika till dess vd. Dictador Europes president Marek Szoldrowski kommenterar på följande sätt i ett uttalande:

“Denna första människoliknande robot, med AI, i en företagsstruktur, kommer att förändra världen som vi känner den, för alltid.”

Mika sa i en “intervju” med Reuters.

“Min beslutsprocess bygger på omfattande dataanalys och anpassning till företagets strategiska mål. Den saknar personliga fördomar, vilket säkerställer opartiska och strategiska val som prioriterar organisationens bästa.”

I Sverige sparkade spelutvecklareföretaget Mindark runt 40 % av sin personal för att ersätta dem med AI-verktyg. Mindarks VD förklarade att flytten var nödvändig för att kunna ta ledningen i utvecklingen i den snabbt föränderliga spelindustrin. Det är framför allt utvecklare av spelvärldar som byts ut.

Här följer Google Bards förutspåelse på denna utveckling och dess framtida konsekvenser.

Till en början fanns det en viss skepsis om förmågan hos AI-ledare att lyckas. Abigail, Mika och Mindarks AI-verktyg visade dock snabbt att deras tvivlare hade fel. Abigail förvandlade internatskolan till en institution i världsklass. Under hennes ledning höjde skolans akademiska prestationer och eleverna blev mer engagerade och motiverade. Abigail implementerade också ett antal innovativa program för att främja mångfald och inkludering.

Mika ledde det polska dryckesföretaget till nya höjder. Hon utvecklade och implementerade ett antal framgångsrika strategier som resulterade i betydande tillväxt och lönsamhet. Mika blev också en högljudd förespråkare för AI-etik och ansvarsfull AI-utveckling.

Uppkomsten av AI som ledare och utvecklare 

Framgångarna för Abigail, Mika och Mindark visade världen att AI-ledare kan vara lika effektiva, ibland mer effektiva, än mänskliga ledare. Det väckte också en debatt om AI:s roll i framtidens arbete. Vissa människor var oroliga för att AI så småningom skulle ersätta alla mänskliga medarbetare. Andra trodde att AI skulle skapa nya jobb och möjligheter.

Bara tiden får utvisa vad framtiden har att erbjuda för AI-ledare. Framgången med Abigail, Mika och Mindarks AI har dock visat att AI har potentialen att revolutionera vårt sätt att arbeta och leva.

Författad av
LarsGöran Boström och framtidsanalys av Google Bard

Learn more about interactive books from SOE PublishingLab Makerspace – four video presentations – click below

About Interactive Books From Soe Publishinglab Makerspace

Registrera dig för vårt kostnadsfria nyhetsbrev – klicka här

Information från B-InteraQtive Publishing

B-InteraQtive Publishing

Vi erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive:

  • Rådgivning: Vi kan hjälpa dig att bedöma dina behov och ta fram en plan för ditt digitala lärandeprojekt.
  • Utveckling: Vi kan skapa anpassade digitala lärupplevelser som uppfyller dina specifika mål.
  • Kunskapshantering: Vi kan hjälpa dig att förbättra din organisations kunskapshanteringsmetoder.
  • Interaktiva böcker: Vi kan skapa interaktiva böcker som engagerar och motiverar studerande.

Klicka här för mer information och kontakt

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab