Mobilitet och erfarenheter – Nyckeln till Europas arbetsmarknad 2023

Mobilitet och erfarenheter – Nyckeln till Europas arbetsmarknad 2023

Quiet quitters är ett växande problem för europeiska arbetsgivare, enligt en ny McKinsey-rapport. Samtidigt som pensionering är vanligare i mycket yngre ålder i Europa än i andra delar av världen. På Europas arbetsmarknad 2023 och framåt kommer denna utveckling att påskyndas. I rapporten har författarna identifierat flera orsaker till dessa skillnader, men kommer också med lösningar för arbetsgivare som arbetar för att behålla talanger i sin organisation och attrahera nya. Allt detta samtidigt som den tekniska utvecklingen kan leda åt andra hållet.

Mobilitet och erfarenheter - Nyckeln till Europas arbetsmarknad 2023

Radikal Osäkerhet och Quiet Quitters

Hastigheten i omvandlingen av den europeiska arbetsmarknaden har ökat i efterdyningarna av pandemin. Där anställda har funnit stora fördelar med att arbeta mer självständigt hemifrån där det mer är den personliga arbetsupplevelsen och inte de sociala relationerna som utgör lojaliteten till arbetsplatsen. I denna anda identifierar författarna till McKinsey-rapporten strategier för att undvika braindrain i företaget. Detta inkluderar möjligheten att behålla dem som funderar på att lämna, ge stöd för att förvandla quite quitters till mer engagerade medarbetare och rekrytera topptalanger mer effektivt. Författarna menar att detta särskilt avgörande i tider av radikal osäkerhet som den vi lever i.

Teknisk utveckling stödjer upplevelseekonomin

Enligt den senaste Ericsson Mobility Report släpar Europa fortfarande långt efter Nordamerika och Sydostasien när det gäller att bygga 5G-nätverk. I slutet av 2022 beräknas antalet abonnemang på 5G nå 1 miljard abonnenter globalt, 2028, 5 miljarder. Detta på en marknad där priser för slutkunden faller mycket snabbare än vad det gjorde vid lanseringen av 4G. I dess spår accelererar digitaliseringen med Augmented Reality-tjänster och i allmänhet en bekvämare arbetsupplevelse med höghastighetsaccess. Detta innebär att kapaciteten hos ett modernt företagskontor lättare kan integreras i ett hemmakontor eller till och med på resan på hotell och caféer etc. I denna anda kommer människor i allt högre grad att söka den miljö som motiverar dem mest i den växande upplevelseekonomin.

Lösningar för Europas arbetsmarknad 2023

Författarna till McKinsey-rapporten identifierar lösningar för arbetsgivare för att behålla talang och attrahera nya. Detta genom att göra företaget till ett nav av arbetsupplevelser för att undvika att fastna i gig-ekonomin eller ännu värre, inte kunna attrahera rätt medarbetare alls. Ett uppgraderat värdesystem, vänd dig inåt, glöm inte “de andra” och belöna lojalitet är några av nycklarna för att vinna kampen om talang. I del 2 av denna artikel kommer jag att gräva djupare i detta.

Författad av
LarsGöran Boström©

20% rabatt på hela din beställning fram till 20/12

biqstore logo Mobilitet och erfarenheter - Nyckeln till Europas arbetsmarknad 2023

20% rabatt på hela din beställning, gäller hela sortimentet i BiQStore, fram till 20 december, 2022 genom att använda rabattkoden nedan. De tryckta böckerna levereras omgående från eget lager och kommer att finnas hos dig innan julafton vid beställning senast den 20 december. Kläderna produceras on demand och skickas från Lettland och tar därför lite längre tid. Klicka här för mer information

Rabattkod: JKWB53TF

Matresan genom Småland En fransman i Stockholm

Bekväma byxor för olika aktiviteter Bekväma allaktivitetsbyxor

 

SOE PublishingLab – free offers

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab