Augmented Reality i praktiken – Separata världar blir en

Augmented Reality i praktiken – Separata världar blir en

Lyssna på storyn

{Play}

Augmented Reality i praktiken ger en ny dimension till uppdraget att designa för interaktion med användaren. Detta ger en illusion av att faktiskt föra 3D-objekt bortom skärmen från smartphone eller surfplattan för att interagera med miljön utanför enheten. Genom att vrida sin enhet kan användaren utforska 3D-objekten från olika vinklar och interagera med dem med hjälp av gester och rörelser och mycket mer. Det här är banbrytande år för en teknik som har potentialen att förena den digitala och verkliga världen och därigenom störa traditionella processer i varje hörn av det gamla samhället.

Augmented Reality i praktiken - Separata världar blir en

AR – ett nytt sätt att interagera

Ett Augmented Reality-system kallat Portal-ble utvecklat av Brown University placerar virtuella objekt i användarens händer med hjälp av en smartphone. Jeff Huang, biträdande professor i datavetenskap på Brown som utvecklade systemet med sina studenter, förklarar fördelarna på följande sätt:

“AR kommer att bli ett fantastiskt nytt sätt att interagera. Vi ville göra något som gjorde AR bärbar så att folk kunde använda tekniken var som helst utan några skrymmande headset. Vi ville också att människor skulle kunna interagera med den virtuella världen på ett naturligt sätt med sina händer.”

Augmented reality i praktiken för konstnärer, designers och andra

De huvudsakliga målgrupperna för det nya AR-systemet är artister, designers, spelutvecklare och andra för att experimentera med augmented reality (AR). Där tekniken använder sig av en liten infraröd sensor monterad på baksidan av smarttelefonen. Teamet arbetar för att systemet ska fungera endast med telefonen. Sensorn identifierar positionen för människors händer i förhållande till virtuella objekt. Detta gör det möjligt för användaren att plocka upp det virtuella föremålet och flytta runt det i den verkliga miljön. En annan möjlighet är att virtuellt måla den fysiska omgivningen. Källkoden kan laddas ner gratis här. Nedan följer en Portal-ble i aktion:

AR-glasögon vid löpandebandet

Under 2019 ansökte Tesla om ett patent riktat på AR-teknik. AR-patentet fokuserar på att förbättra produktiviteten i produktionen. Där verktygen kommer att komplettera:

“… användningen av AR-enheter som en smartphone som innehåller en kamera och sensorer eller ett par smarta AR-glasögon.”

Detta för att ge viktig information i tillverkningsprocessen. Där vinsten i jämförelse med traditionella metoder är att minska tiden genom att minska andelen mänskliga fel och förbättra kvalitetskontrollen i produktionen och därmed sänka kostnaden. Enheterna kan också hjälpa till vid programmering av robotar för kvalitetskontroller. Allt detta är i linje med utvecklingen av Industri 4.0.

Författad av
LarsGöran Boström©

Den Nya SOE PublishingLab DEMOn lanseras nästa vecka!

Augmented Reality i praktiken - lanseras inom kort

Learn more about interaQtive Books 

Learn more about SOE PublishingLab

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab