Nästa generations robotar – mer flexibla och känsliga

Nästa generations robotar – mer flexibla och känsliga

Lyssna på storyn

{Play}

GelSight-sensorer är en ny teknik för nästa generations robotar som har utvecklats vid MIT. Den använder fysisk kontakt med objekt för att ge en detaljerad 3D-karta över dess yta. Därmed kan den identifiera vad objektet är för något. Genom att placera GelSight-sensorn på griparna på robotens arm kan den också bestämma hårdheten hos det föremål den berör och jämför sedan olika objekt i en samling för identifikation. Dessa färdigheter är avgörande för många uppgifter, t.ex. för en robot som arbetar i ett hushåll. Det innebär att robotar i allmänhet kan arbeta mycket mer autonomt än tidigare generationer.

Nästa generations robotar – mer flexibla och känsliga

Nästa generations robotar

Sergey Levine, biträdande professor i elektroteknik och datavetenskap vid University of California i Berkeley, förklarar:

“Jag tror att GelSight-tekniken, liksom andra taktila sensorer med hög bandbredd, kommer att göra stor skillnad inom robotteknik. För människor är vår känsla av beröring en av de viktigaste möjliggörande faktorerna för vår fantastiska manuella fingerfärdighet. Nuvarande robotar saknar denna typ av fingerfärdighet och är begränsade i sin förmåga att reagera på ytfunktioner när de manipulerar föremål.”

För en robot som arbetar i ett hus som nämnts ovan eller på en arbetsplats kan GelSight-teknik få en revolutionerande inverkan i framtiden när det gäller flexibiliteten och känsligheten i arbetet. För fler berättelser om robotar och utveckling klicka här

Författad av

LarsGöran Boström©


Helgrea på böcker i BiQStore – KLICKA HÄR FÖR ERBJUDANDEN

BiQStore Böcker

få hem först, betala inom 30 dagar med Klarna

Marknadsföringstjänster från eLearningworld Europe AB

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab