Växa genom designtänkande

Växa genom designtänkande

Lyssna på storyn

{Play}

I Carol Dwecks viktiga rapport om tillväxttänkandet skrev hon att människor med sådant tankesätt kan prestera bättre och uppnå betydande resultat, jämfört med dem med ett statiskt tankesätt.

“I ett tillväxttänk tror människor att deras mest grundläggande förmågor kan utvecklas genom engagemang och hårt arbete – hjärnor och talang är bara utgångspunkten”, säger hon. “Denna syn skapar en kärlek till lärande och en motståndskraft som är avgörande för betydande prestation.”

Växa genom designtänkandeI en organisation är de viktigaste aspekterna berör att ha ett tillväxttänk bland annat att främja nya sätt att lära, ompröva hur människor accepterar misslyckanden, utveckla talanger, ge och ta emot feedback och hantera utmaningar och hur vi uppfattar andras framgång. Den här artikeln kommer att undersöka hur designtänkande bådar gott för organisationer som främjar ett tillväxttänk.

Det globala designföretaget Ideo definierar designtänkande som:

“att ha en människocentrerad kärna; Det uppmuntrar organisationer att fokusera på de personer de skapar för, vilket leder till bättre produkter, tjänster och interna processer.”

Designtänkandet handlar i grunden om att lösa människocentrerade frågor genom människocentrerad design – det vill säga problemlösning på ett systematiskt sätt för att ta itu med de frågor som samhället i stort står inför. De inneboende idéerna och idealen under designtänkandet är inte nödvändigtvis nya. Designtänkande presenterar dock ett systematiskt sätt att injicera kreativitet och innovativt tänkande i alla företag som använder specifika verktyg och tekniker på ett förenklat sätt. När designtänkande implementeras och används väl kan det främja en tillväxttänkande kultur i organisationer. Designskolan vid Stanford University föreskriver en femstegs designtänkandeprocess: empati, definiera, idégenerering, prototyper och testning.

Empati

Det första steget och förmodligen det viktigaste inom designtänkande är empati. Empati fokuserar på att ha en djup förståelse för kunder eller kundsmärtapunkter och känslomässig anknytning till ett givet problem eller utmaning som ofta kallas “designutmaning”. Empati innebär viktiga aktiviteter som att intervjua befintliga eller potentiella kunder för att lära sig om en specifik fråga relaterad till dem. Fokusgruppssessioner genomförs ofta för att förstå våra intressenter bättre. Genom empati kan ett tillväxttänk främjas bland medarbetarna. Empati lär oss att vässa våra lyssningsfärdigheter och fördjupar vår känsla av uppskattning för vad andra har att säga. Att känna empati med andra ökar också vår förmåga att upptäcka både känslomässiga och fysiska smärtpunkter hos andra i förhållande till de utmaningar de står inför. Empati förändrar hur vi lär oss om andra och gör det möjligt för oss att reflektera över utmaningar ur andras perspektiv. Empati förbättrar också vår förmåga att få feedback konstruktivt.

Definiera

Det andra steget i designtänkande kallas definiera. Definiera fokuserar på att komma djupare in i problemet ur kundens synvinkel. Designtänkare spenderar tid på att komma med specifika perspektiv och erbjuda spelförändrande förslag på problemet baserat på insikter eller föraningar. Vanligtvis tillåter definierande scener för designtänkare att utveckla synpunkter om de utmaningar som människor står inför, med hjälp av en verktygslåda som kallas synvinkel. Det är i detta skede där vi kan lära oss mer om människor och deras frågor baserat på observation. Designtänkare bildar sedan slutsatser baserade på dessa observationer och utvecklar spelförändrande uttalanden som används för att vägleda lösningar på problem. När det gäller att främja ett tillväxttänk resonerar den definierande fasen i designtänkande med att ge människor möjlighet att närma sig lärande om andra på ett mer systematiskt sätt. Detta steg gör det möjligt för oss att lära oss mer om människor, de problem de står inför och hur vi omvandlar utmaningar till möjligheter att utveckla unika lösningar.

Idégenerering

Idégenerering, det tredje steget, hänvisar till det stadium där designtänkare försöker generera så många idéer som möjligt för att ta itu med det definierade problemet. Idégenerering liknar en brainstormingsession där idéer genereras sömlöst. De spelförändrande uttalanden som utvecklats under definierastadiet omvandlas till så många idéer som möjligt med hjälp av brainstormingtekniker. Dessa idéer presenteras sedan för andra team och förfinas och placeras som möjliga lösningar i varje utmaning. Idégenerering gör det möjligt för människor och organisationer att gå från problem till en lösningsfokuserad orientering. Det handlar om att tänka utanför boxen. Idégenerering främjar ett tillväxttänk när olika team lär av varandra och arbetar för en vinnande idé baserad på konstruktiv feedback. De dimensioner av tillväxttänkande som kartläggs till idégenerering inkluderar bland annat talangutveckling, ett nytt tillvägagångssätt för att lära av andra, hantera utmaningar i ett lösningsläge och fira framgången med innovativa idéer mellan team.

Prototyper

Prototyper fokuserar på att översätta idéer till praktiska manifestationer. En prototyp är inte begränsad till att ha en konkret produkt utan kan också hänvisa till simuleringar, modeller eller till och med kampanjer, beroende på vilken utmaning människor eller organisationer står inför. Prototyper främjar ett tillväxttänk eftersom människor under detta skede utbildas för att arbeta med att utveckla praktiska lösningar med begränsade resurser. Prototyper lär också anställda och organisationen i allmänhet att prioritera genomförandeplaner. Precis som idéstadiet kan prototyper utnyttja lösningsbaserat tänkande, lära medarbetarna att hantera begränsningar och odla tvärfunktionellt lärande.

Testning

Det sista steget – testning – betonar vikten av att pitcha en prototyp till identifierade målgrupper. Prototypen omarbetas sedan ofta i enlighet med detta baserat på feedback tills den bedöms vara lämplig för marknads- eller organisationslansering. Testning främjar ett tillväxttänk på flera sätt. Det gör det möjligt för prototyper eller projekt att misslyckas internt. Teamet uppmuntras att reflektera över kommentarer från andra för att förbättra, med hjälp av metoden “teams teaching teams”. De tillväxttänkande dimensioner som tas upp i detta steg inkluderar att hantera misslyckanden, ta emot och ge konstruktiv feedback och främja nya former av lärande.

Jag fortsätter att använda designtänkande i olika inställningar. Som far påminner det mig om att se världen från mina två digitala infödingars linser. Som professor gör det att jag kan känna empati med mina kollegor och studenter. Som socialarbetare kan jag förstå samhället bättre.

Författad av

Professor Dr Murali Raman

Postgraduate och kontinuerlig utbildningsdirektör vid Asia Pacific University of Technology and Innovation (APU), med fokus på executive training och konsulttjänster. Hans nischade utbildningsområden inkluderar designtänkande, färgad hjärnkommunikation och känslomässiga drivkrafter, digital ekonomi, digitala strategier och tankeförändring. De åsikter som uttrycks här är författarens egna.


Mer om att växa genom designtänkande i praktiken

Ld Biq 1Ldebook

Click to learn more about the book

It is available as eBooks: Google Play Books  |  Bokon | Dito | Bokus | Adlibris | Buy directly from us in BiQStore

Buy the printed version directly from us in BiQstore – Buy now, pay later with Klarna or pay with PayPal – more in BiQStore

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab