Använda webben med europeiska verktyg

Använda webben med europeiska verktyg

Använda webben med europeiska verktygWebben skapades i Europa med Sir Tim Berners-Lee som den främsta arkitekten. Men efter pionjäråren tog företag från andra kontinenter ledningen i webbutvecklingen och lämnade Europa långt efter. Men i dag, i utvecklingen av det digitala samhället har flera webbaserade europeiska företag visat sig vara utmärkta alternativ och ibland redan har tagit ledningen i utvecklingen, som t.ex. Spotify. Nedan följer fyra europeiska företag som är baserade i Paris och Oslo inom områdena social chatt community, sökmotor, videodelning, och webbläsare.

Yubo – Europeiskt chatt community

Yubo är ett chatt community med huvudkontor i Paris. Tjänsten är riktad mot Generation Z, (13 till 23 år gammal), vilket gör den till ett alternativ till t ex Snapchat. Men enligt grundaren Sacha  Lazimi är visionen för Yubo mindre social i traditionell mening och mer evenemangsrik, live och realtid. I en intervju i Sifted säger han följande: “Poängen är inte att få anhängare eller ens en massa vänner – det är bara att dela en stund i realtid till människor med liknande preferenser.”

Opera – Europeisk webbläsare

Opera har funnits i 25 år och har huvudkontoret i Oslo. Med 350 miljoner användare är det på 5:e eller 6:e plats i världen, och av oberoende webbläsare är det bara Firefox som har fler användare. Den kan installeras på alla enheter och OS. De viktigaste fördelarna är gratis VPN, ett gränssnitt som tillgodoser användarens individuella krav och förutsättningar och en integrerad  AI-driven digital innehållsidentifieringsfunktion. Likväl, när du väljer standardsökmotor, finns inte Qwant (se nedan) bland de alternativ man kan välja mellan i inställningarna, vilket skullevara fördelaktigt.

En annan alternativ europeisk webbläsare är Vivaldi baserad i Oslo (grundad av Jon von Tetzchner som var en av grundarna av Opera för 25 år sedan).

Qwant, Europisk sökmotor

Qwant är en oberoende sökmotor med huvudkontor i Paris. En av grundarna beskriver den inte som en konkurrent till Google, utan en sökmotor som visar något annat. Den första stabila versionen släpptes 2013. Dess största fördelar inkluderar respekt  för privatlivet eftersom den inte samlar in data, vilket också innebär inga riktade annonser, när det gäller sökresultat är det bara Google som kan konkurrera ibland de tio största sökmotorerna. En annan fördel är att den öppnar söklänkar i en ny flik som standard, vilket gör att man behåller sökresultatet i den första fliken.

Därtill är Qwant Junior den första versionen av en sökmotor som är anpassad för barn att använda i utbildning etc. Detta gör sökningar mer relevanta i sin anpassning till barn eftersom den då filtrerar bort allt olämpligt innehåll, är säkrare och integritetsskyddande i jämförelse med andra sökmotorer. Webbplatsen behandlar mer än 10 miljoner sökförfrågningar per dag och har mer än 50 miljoner unika användare i månaden över hela världen.

Dailymotion, Europeisk video sharing community

Dailymotion är ett video sharing community med huvudkontor i Paris. Det har 300 miljoner användare från hela världen, som tittar på 3,5 miljarder videor varje månad. Verksamheten grundades 2005 av Benjamin Bejbaum och Olivier Poitrey med värderingar som fokuserar på “var autentisk”, “omtänksamhet har betydelse”, “flytta berg” och “generera nyfikenhet”.

Skrivet av
LarsGöran Boström©


SOE PublishingLabSOE PublishingLab is a makerspace, a creative zone, for the development of interactive books. Where the main target groups are authors, publishing houses, teachers and educational organisations. The features on the platform are characterised by flexibility, versatility and advanced technology that not requires any programming skills and are very easy to use. The user can totally focus on empowering the stories and other content with different forms of interactivity. Klicka här för mer information

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab