Europa arbetar tillsammans – Utmärkelser för gemensamma forskningsprojekt

Europa arbetar tillsammans – Utmärkelser för gemensamma forskningsprojekt

Europe working together - Awards to joint research projects
In English

atomium 4179270 1280 Europa arbetar tillsammans - Utmärkelser för gemensamma forskningsprojektDet nya Ralf Dahrendorfpriset ges till gemensamma projekt inom det europeiska forskningsområdet. Det är inriktat på att erkänna framstående viktiga EU-forskningsprojekt som även innefattar att projektresultaten är öppna för allmänheten. Den nya forskningsutmärkelsen bär sitt namn från den före detta tyska kommissionären Ralf Dahrendorf. På 1970-talet lade han grunden för idén om ett gemensamt europeiskt kunskapsområde. Detta inriktades mot att vetenskap och forskning skulle tänka bortom nationella gränser och bli aktivt involverad i den sociala debatten.

Robotar i katastrofzoner och diagnostik för blodförgiftning

Sex forskningsteams belönades med €50 000 av Tysklands forskningsminister Anja Karliczek i Europaparlamentet. De tilldelade projekten omfattade förbättrade diagnostiska tekniker för blodförgiftning av HemoSpec-teamet som har Leibniz-institutet som bas. Till Centauro-roboten som kan användas för röjnings- och räddningsoperationer efter katastrofer, som t ex Fukushima-olyckan i Japan. Roboten är utvecklad av ett team från Tyskland, Italien och Sverige. Centauro-roboten kommer att kunna använda omodifierade mänskliga verktyg för att lösa komplexa bimanuella manipulationsuppgifter, såsom att ansluta en slang eller öppna en valv, för att undsätta i nödsituationer, se videon nedan.

NYHETER FRÅN ELEARNINGWORLD MEDIA