Europa arbetar tillsammans – Utmärkelser för gemensamma forskningsprojekt

Europa arbetar tillsammans – Utmärkelser för gemensamma forskningsprojekt

Europe working together - Awards to joint research projects
In English

atomium 4179270 1280 Europa arbetar tillsammans - Utmärkelser för gemensamma forskningsprojektDet nya Ralf Dahrendorfpriset ges till gemensamma projekt inom det europeiska forskningsområdet. Det är inriktat på att erkänna framstående viktiga EU-forskningsprojekt som även innefattar att projektresultaten är öppna för allmänheten. Den nya forskningsutmärkelsen bär sitt namn från den före detta tyska kommissionären Ralf Dahrendorf. På 1970-talet lade han grunden för idén om ett gemensamt europeiskt kunskapsområde. Detta inriktades mot att vetenskap och forskning skulle tänka bortom nationella gränser och bli aktivt involverad i den sociala debatten.

Robotar i katastrofzoner och diagnostik för blodförgiftning

Sex forskningsteams belönades med €50 000 av Tysklands forskningsminister Anja Karliczek i Europaparlamentet. De tilldelade projekten omfattade förbättrade diagnostiska tekniker för blodförgiftning av HemoSpec-teamet som har Leibniz-institutet som bas. Till Centauro-roboten som kan användas för röjnings- och räddningsoperationer efter katastrofer, som t ex Fukushima-olyckan i Japan. Roboten är utvecklad av ett team från Tyskland, Italien och Sverige. Centauro-roboten kommer att kunna använda omodifierade mänskliga verktyg för att lösa komplexa bimanuella manipulationsuppgifter, såsom att ansluta en slang eller öppna en valv, för att undsätta i nödsituationer, se videon nedan.

NYHETER FRÅN ELEARNINGWORLD MEDIA

 

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab