Smakprov från novellen Andetag

Smakprov från novellen Andetag

Smakprov från novellen Andetag En ofrivillig återkomst är upptakten till ”Andetag” som finns med i novellsamlingen ”Gränsfarare” av LarsGöran Boström. När Emmy, 26 år gammal, med en snabbt uppåtgående karriär, återvänder till sin hemstad leder det till förvecklingar på flera plan. Kulturkrocken är uppenbar, fast under ytan finns en djupare konflikt. En motsättning som kommer att väcka valkyrian inom henne till liv. Här följer de första intrycken Emmy får när hon anländer.

Utdrag från novellen Andetag

”De välbekanta konturerna kommer allt närmare när tåget saktar in på väg in mot stationen. En rysning ilar genom hennes slanka kropp. Vämjelse och hat, en känsla hon har varit befriad från i flera år, nu är den tillbaks.
Hon famlar ansträngt efter räcket på väg ut ur tåget. Händerna skakar som asplöv omöjliga att stilla helt. Hemkomsten känns som ett nederlag när hon sekunden senare står med båda fötterna på perrongen: Måste frigöra sig från folkhopen åtminstone. Måste, för att återfå balansen. Hon tar ett hårt tag om väskorna som verkar lastade med bly. Tåget börjar gnisslande röra sig. Nu finns ingen väg tillbaka.
Väl ute vid busshållplatsen tar Emmy ett ansträngt andetag för att få känslan att passera. Det grå får då ändå lite nyans. Fast kanhända är det bara neonskylten över ingången till krogen mittemot som skimrar till. Hon tar ett nytt andetag och sätter åter fötterna i rörelse. Hjulen från den stora resväskan knirkar ansträngt när den tvingas korsa över kullerstenen. Den vänstra axeln tyngs ner av hennes andra överfulla väska. Men det känns dumt att ringa efter en taxi för vägen är alltjämt kort.
Hon har hyrt en möblerad våning mitt inne i centrum. Bilderna på nätet verkade förtroendeingivande. En artonhundratalsbyggnad där man har behållit inredningen i klassisk stil och tillsatt toppmodern teknik. Hon känner till kvarteret lika väl som innehållet i sin egen handväska. Huset där våningen är belägen har hon emellertid aldrig satt sin fot. Bara passerat förbi med insikten; vilken underbar arkitektur. Från då till nu har mängder av vatten passerat under stadens broar.
Skymningen som har legat som en upp och nervänd ryamatta över staden löses sakta upp och övergår i natt. Emmy skyndar på stegen med en ilande anfallande rädsla i bakhasorna. Snart står hon likväl välbehållen framför den pampiga porten i ek. 3424 och låset klickar till. Porten knarrar lätt när hon drar upp den. En lättnandes suck faller över hennes läppar när den slår igen och ljuset i trapphuset tänds. Dagen har avlöpt som hon hade planerat. Nu har hon bara resten av sina dagar kvar att besegra.
Hon släpar den tunga resväskan uppför trapporna till första våningen. Hissen var förstås ur funktion. Ingen spänning, ingen undran om bilderna på nätet var sanningsenliga, när hon står utanför det som ska bli hennes krypin. Efter känslosvallet sedan hon klev av tåget vet hon att den enda orsaken till att hon är här, är den erbjudna chefsposten; en milstolpe i hennes karriär. Tjugosex år gammal och till råga på allt kvinna, det kommer att tära hårt på den förutfattade meningen. Emmy vet ju hur det är.
I en stad där alla känner nästan alla. Det är en utmärkt grogrund för en grånad mansvärld. VIP är här lika med manlig är lika med skallig som banar väg för sin son vars tripp mot toppen blir kort och så har det alltid varit, suck.

Emmy ler försmädligt åt tankarnas rundtur när hon svänger upp dörren till våningen. Opersonligheten slår emot henne i ljuset av en anskrämlig takkrona. Den var verkligen inte med på någon nätbild. Axelväskan dunsar mot de mattlackade ekplankorna i tamburen. Hon stör sig fortfarande på takkronan som sprider ett svagt orangefärgat sken när hon tar sig in i vardagsrummet. Även där måste flera ändringar göras. Saker som måste städas bort. Emmy kraschar sekunder senare på sängen. Utmattningen får sömnen att snabbt vagga in.

Novellsamlingen Gränsfarare finns att köpa just nu att köpa i förlagets egen webbutik BiQStore inbunden bok | ebok till nedsatt pris liksom på Bokus bokrea. Mer om novellsamlingen inklusive videopresentation






Inlägget Smakprov från novellen Andetag dök först upp på Gränsfararebloggen.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab