Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapades

Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapades

Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapadesNär det moderna Sverige skapades var yttrande- och tryckfrihet, entreprenörskap och politisk kamp, begrepp som under 1800-talets första hälft i hög grad personifierades av Lars Johan Hierta. Allt detta finns att läsa och mycket annat i hans självbiografi som nu finns i nyutgåva. Han skriver:

»Den ena dagen lika som den andra ömsom fjäsad och berömd, ömsom förföljd och hatad, icke blott av makten, utan även av dagens flyktiga opinion, över vars vindkast man satt sig till utkik, hinner man i denna verkningskrets inom kort, ehuru uti en mindre sfär, pröva, vilken sällhet det skänker att leva mitt i världsbullret.»

För mer information om boken klicka här.

Europa i omvandling

Ett annat perspektiv ger den då bästsäljande författaren Karl Kullberg på sin resa genom ett fredligt Europa 1842. Han besöker städer som Hamburg, Berlin, Prag och Paris med flera. Och tack vare sina språkkunskaper i tyska, franska och engelska kommer han samhällslivet i de olika städerna nära. Detta formuleras med en stor författares ordrikedom och utifrån journalistens inträngande öga. Då Karl Kullberg under en stor del av sitt liv arbetade som journalist på bl a sitt eget litterära magasin Freja, liksom Aftonbladet och Smålandstidningen Barometern. För mer information om boken klicka här.

Samhällslivet i en svensk köping med omnejd

I Kalmar med omnejd som han bodde halva sitt liv skrev han även romanen En sommar i Småland. Som ögonvittne till misären och samhällslivet i övrigt skildrar Kullberg uppbrottet från det gamla feodala bondesamhällets inrutade liv till det gnisslande ånglok som bar industrisamhällets namn. Om hur olika samhällsskikt påverkades och hur man försökte ta sig vidare. Denna tid har skildrats ingående av flera författare. Inte minst med utgångspunkt från Småland. Där det mest kända litterära verket är Vilhelm Mobergs ”Utvandrarna”. Karl Kullberg beskriver med insiktsfull skärpa inte bara misären, utan även grymheten, inskränktheten som blandas med medmänsklighet och tvåsamhetens traditionsbundna begränsningar och möjligheter. Liksom en iver att finna lösningar som hör det småländska kynnet till. För mer information om boken klicka här.

Detta bokpaket ger nya insikter om vår historia, men ger även vägledning till vår egen tid. Dess djupgående omvandling från det industrisamhälle som Karl Kullberg och Lars Johan Hierta bidrog till. Till det digitala samhället som vi nu ser de begynnande konturerna av.

Erbjudande från förlagets webbutik!

Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapades






Inlägget Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapades dök först upp på Gränsfararebloggen.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab