Kategori: <span>Gränsfarare bloggposter</span>

Kategori: Gränsfarare bloggposter

Smakprov från novellen Andetag

En ofrivillig återkomst är upptakten till ”Andetag” som finns med i novellsamlingen ”Gränsfarare” av LarsGöran Boström. När Emmy, 26 år gammal, med en snabbt uppåtgående karriär, återvänder till sin hemstad leder det till förvecklingar på flera plan. Kulturkrocken är uppenbar, fast under ytan finns en djupare konflikt. En motsättning som …

Samhällsomvandlingens kraft när det moderna Sverige skapades

När det moderna Sverige skapades var yttrande- och tryckfrihet, entreprenörskap och politisk kamp, begrepp som under 1800-talets första hälft i hög grad personifierades av Lars Johan Hierta. Allt detta finns att läsa och mycket annat i hans självbiografi som nu finns i nyutgåva. Han skriver: »Den ena dagen lika som …

Tre perspektiv på Science Fiction och böcker i olika format

Science fiction är en bro till visionära möjligheter, att undersöka tänkbara framtider. Det hjälper också att se vårt eget befintliga samhälle från ett nytt perspektiv där vetenskapen är drivkraften för berättelsen. För Science Fiction handlar inte bara om framtida rymdfärder till andra planeter och solsystem. Det är fiction baserat på …

Europeiska författare ”Huset Europa brinner” – Om historiens återkomst

»Den ena dagen lika som den andra ömsom fjäsad och berömd, ömsom förföljd och hatad, icke blott av makten, utan även av dagens flyktiga opinion, över vars vindkast man satt sig till utkik, hinner man i denna verkningskrets inom kort, ehuru uti en mindre sfär, pröva, vilken sällhet det skänker …

Den röda tråden i de samhällsnära berättelserna i Gränsfarare

En berättelse, den första, inleds i lugnet på stranden, men stegen leder mot ett mysterium. Händelseutvecklingen kan därefter ses som korta inblickar i ett samhälle i sönderfall. Den tar fart i de följande berättelserna för detta är omvandlingens tid. Bekanta fenomen, som vi tidigare har tagits för självklarheter, ses här i nytt ljus. Där samhällsstrukturer försöker upprätthållas av de maktägande och av nostalgi. Men den nya tidens ”vapen” är både skarpeggade och effektiva. Konturerna av ett nytt samhälle tar form. Se videon om bakgrunden till novellsamlingen Gränsfarare av LarsGöran Boström, intressant läsning i litterär form för den samhällsintresserade. Fortsätt läsa
Inlägget Den…

Det öppna samhället – förkämpar och dess antagonister

Få har bidragit till den svenska samhällsutvecklingen som Lars Johan Hierta. Från sin unika position som ledamot i rikets högsta församling, som framgångsrik entreprenör och inte minst grundare till Aftonbladet kom han att bli yttrandefrihetens och liberaliseringens främsta motorer. Det finns betydande likheter mellan Hiertas gärning och George Soros. Han som räknas som den person utanför det politiska fältet som mest bidrog till kommunismens fall och liberaliseringen av östra delen av Europa. George Soros i kamp för det öppna samhället mot dess antagonister Från slutet av 1970-talet skänkte denne framgångsrike finansman och filantrop varannan dollar han tjänade till kampen för människorna…

Ur Hiertas självbiografi – Om falska nyheter på 1800-talet

Falska nyheter var även ett problem vid det fria ordets födelse i Sverige. Här följer en beskrivning ur Lars Johan Hiertas självbiografi. Mannen som mer än andra bidrog till det fria ordets förverkligande. Liksom från den biografi som senare utgavs som författades av Harald Wieselgren. Hiertas självbiografi Genom idogt arbete och publicistisk glöd och med väl avvägda inlägg i riksdagen började Lars Johan Hiertas självpåtagna mission att ge avtryck i det svenska samhället. Både inrikes på vägen mot folklig representation i styrande församlingar, liksom ekonomisk liberalisering i form av ökad näringsfrihet och frihandel eller åtminstone lägre tullar. De ärkekonservativas reaktion lät…