EU Kommissionen tänker digitalt men inte för den integrerande Bokmarknaden

EU Kommissionen tänker digitalt men inte för den integrerande Bokmarknaden

book-ebookeLearningworld Weekly ReviewIn English

Carlos Moedas, EU:s forskningskommissionär, sade denna vecka att allmänheten bör få öppen access till forskning som finansierats av samhälliga institutioner. Han hävdar att forskningspubliceringsföretag bör anpassa sina affärsmodeller till ett system med öppen access.

Moedas sade vidare: “There is a revolution happening in the way science works. Every part of the scientific method is nowadays becoming an open, collaborative and participative process. Can publishers afford to stay out of that trend? I believe that much effort is needed by the main publishers to adjust their business models to the realities of the 21st century.”

I denna anda har tre av de största universiteten i Sverige, Uppsala Universitet, Lunds Universitet och Göteborg Universitet denna vecka påbörjat ett nytt gemensamt pilotprojekt “Kriterium” som har som mål att ge öppen access till vetenskapliga skrifter och även granska kvaliteten av forskningen.

ANNONS:
[adrotate group=”3″]

Likväl, medan EU Kommissionen tänker digitalt och marknadsför anpassning till moderna affärsmodeller för digital publicering av forskning. Så är deras egna lösningar för digital publicering fångade i 1900-talet med sin differentierade momspolicy för bokmarknaden. Man kan därtill ifrågasätta hur demokratisk en mervärdesskatt på yttrandefrihet verkligen är? Är det inte en statlig avgift på en fundamental mänsklig rättighet? Är det inte dags för EU Kommissionen att lansera en momspolicy som är anpassad till 2000-talet?

Pionjären för den digitala bokhandelsbranschen Amazon öppnade i tisdags denna vecka sin första fysiska bokhandel med 5-6000 titlar på hyllorna. Detta är en viktig händelse i en allmän utveckling där bokmarknaden nu integreras, där innehåll är motorn, medan kunderna väljer formatet. Nu vore en bra tid för EU Kommissionen att lämna 1900-talet bakom sig och lansera en policy som är anpassad till 2000-talets bokmarknad.

Författad av
LarsGöran Boström©

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab