Lärande i ett interaktivt museum: Ett besök i Warszawa Rising Museum

Lärande i ett interaktivt museum: Ett besök i Warszawa Rising Museum

Warsaw Rising MuseumI den senaste artikeln om modern matematikundervisning ochLearning benefits of an interactive museum: A visit at Warsaw Rising Museum maker-rörelsen skrev jag bl a om det grekiska företaget Museotechnikis prisvinnande projekt: Museofabber. Projektet har som mål att öppna upp museum för att göra det möjligt för skolor att skriva ut 3D-artefakter av de historiska objekt som finns i deras samlingar. I denna artikel undersöker jag möjligheterna och mervärdet med ett interaktivt museum och lärande. Inspirationen till artikeln fick jag genom mitt besök på Rising Museum i det vackra Warszawa under julhelgen. Detta var en erfarenhet som berör alla sinnen, om ett mycket angeläget ämnesområde som var presenterat på ett mycket engagerande sätt.

Ett frihetsmonument skapad som en interaktiv lärupplevelse

Warszawas Rising Museum öppnades som en hyllning till Warszawas invånare som kämpade och dog för ett självständigt Polen. Den interaktiva utställningen beskriver kampen och vardagslivet under upproret. Den fokuserar på människorna och vad de uppnådde, samtidigt som den beskriver den internationellt komplexa situationen under upproret mot nazisterna och senare mot efterkrigstidens kommunistiska ockupation, medan terrorn från ockupationsmakterna hålls i bakgrunden av berättelsen. Den andra delen av den permanenta utställningen presenterar sedan nazisternas och deras medlöpare liksom de allierade styrkornas hjälp från tiden för upproret i Warszawa och framåt.

Ja, dessa berättelser måste berättas igen och igen och igen, och det finns ingen bättre plats än i Warszawa att berätta historien om kampen för frihet. Och Rising Museum gör detta på ett föredömligt sätt genom att dra fördel av informations- och kommunikation teknologi. Detta inkluderar en 3D-film som visar ruinerna av Warszawa direkt efter det 2ra världskriget. 3D-filmen är ett fantastiskt arbete och tog sammanlagt tre år att producera. Efter att ha tagit del av denna fruktansvärda film kan man sedan gå upp i museets torn och beskåda dagens Warszawa med dess skyskrapor och intensiva puls och också ta en titt på Frihetsparken som omgärdar museet. På så sätt får man ytterligare ett bevis för att frihet är värd att kämpa för.

Hur som helst, i varje del Rising Museum finns olika former av interaktivitet, antingen genom berättande med ljud, film, bild och text, eller att ta med tryckta kopior av posters och annat material från upprorsåren med dig hem. Meddelandet är klart vi försöker påverka dig på alla sätt som vi kan så att du aldrig glömmer. Som en del i detta kan man också besöka museet online.

Virtuella Museet

Detta är eLearning utvecklat på ett interaktivt, effektivt och pedagogiskt sätt. Ämnesområdet, autenticiteten och den höga kvaliteten gör att detta borde vara inkluderat i varje högstadieskolas och gymnasieskolas läroplan, kanske med kompletterande interaktiva övningsuppgifter. Detta vid sidan av att alla elever i Europa åtminstone en gång under sin skoltid borde besöka museet. I synnerhet i denna tid när mörka krafter från 1900-talet återvänder med ny kraft. Med andra ord detta interaktiva frihetsmonument fungerar som ett sätt att undvika att historien upprepar sig själv.

Warsaw Rising Museum webbplats http://www.1944.pl/en/
Direktlänk till det Virtuella Museet http://en.1944.wp.pl/

Författad av
LarsGöran Boström©

This is a tribute to the victims of the massacre at Charlie Hebdo, the struggle continues. Je suis Charlie.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab