Ögonspårningsteknik – En problemlösare

Ögonspårningsteknik – En problemlösare

Ögonspårningsteknik - En problemlösareLyssna på storyn

{Play}

Användningsområden är många för ögonspårningsteknik. Förutom en förstärkt upplevelse i datorspel och andra interaktiva applikationer, och förbättring av olika mänskliga beteendediagnoser som exempelvis att upptäcka dyslexi, förbättrar det även hjälpmedelskommunikation, marknadsundersökningar, AR / VR, säkerhetssystem i fordon och forskning etc. Med Google, Apple, Tobii, Smarteye och Microsoft i spetsen tar nu denna marknad fart på allvar.

Forskning från Swinburne University of Technology i Australien visar att ögonspårningsteknik kan bidra till att minska fordonsförares sömnighet. Detta bör ses mot bakgrund av att sömnighet är den direkta orsaken till 20-30 procent av alla trafikolyckor. Docent Howard kommenterar forskningen på följande sätt:

“Normalt under körning skulle vi titta på faror vid sidan av vägen och faror framåt i trafiken men sömnbrist försämrar vår förmåga att göra detta. En del av anledningen till detta är att din blick blir mer slumpmässig än planerat och en del av det har att göra med ögonstängning.”

Förutom de användningsområden som nämns ovan är nästa fråga hur denna teknik kan användas i utbildning. Idag används det mest som utjämnare för personer med olika funktionsnedsättningar. För att göra det möjligt för dem att delta i utbildning på mer jämlika villkor, vilket är mycket viktigt. Men det finns också många mer allmänna användningsområden för utbildningssektorn som fortfarande väntar på att upptäckas. Detta kommer att utforskas i del 2 av denna artikelserie.

Skriven av
LarsGoran Bostrom©

eLearningworld-tjänster:

Marknadsföring och varumärkeshantering

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab