Berättandets ursprung ger nya bevis för en gemensam kulturhistoria

Berättandets ursprung ger nya bevis för en gemensam kulturhistoria

Lyssna på artikeln: [iqc id=”5″]

Berättandets ursprung ger nya bevis för en gemensam kulturhistoriaBerättandets ursprungThe origins of storytelling give evidence of a shared cultural history

Kraften i en engagerande berättelse kan förändra världen eller hålla kvar den på sin inslagna väg. I detta perspektiv har sagor som har funnits i sekler visat sig vara en kraftfull tidlös källa för att påverka samhällen.

Ny forskning från Durham University av antropolog Dr Jamie Teherani, och folklorist Sara Graça da Silva, från Lissabons Nya Universitet, visar att sagor som “Skönheten och odjuret” är mycket äldre än man tidigare trodde. Då de kan spåras tillbaka till förhistorisk tid, vilket innebär att de kan vara 2500 till 6000 år gamla, enligt forskarna. Denna teori kommer ursprungligen från Wilhelm Grimm, en av bröderna Grimm på 1800-talet. Han trodde att många av de sagor som de populariserade kom från en gemensam kulturhistoria. Att berättandets ursprung kommer från födelsen av den indoeuropeiska språkfamiljen i Europa och Asien.

Metaforer och språk

Språk utvecklas med tiden, men vi har mycket lite kunskap om hur detta sker. För att minska detta underskott har den första storskaliga studien av forskning om ordutveckling publicerats. Den fokuserar på 5000 engelska ord och är en kartläggning av dess metaforiska utveckling under de senaste 1100 åren.

Metaforisk abstraktion

Resultaten visar att från början är ett ord något som beskriver något omedelbart om världen, och baseras därmed på fysiska erfarenheter och är känslomässigt neutrala. Den metaforiska abstraktionen ökar sedan med tiden i stor utsträckning på ett förutsägbart sätt. Men kulturella förhållanden och kommunikativa behov har även i många fall format den metaforiska utvecklingen.

En gemensam kulturhistoria

I denna anda är berättande i olika former inte bara en effektiv kraft för att forma människors sinnen och handlingar. Det utvecklar också språket över tid mot mer abstraktion. De ursprungliga sagorna lade grunden till språkutvecklingen som tog många olika vägar som kulturer utvecklades längs. Men ursprungligen kommer dessa berättelser, dessa sagor, från en gemensam kulturhistoria.

Författad av
LarsGöran  Boström

Ytterligare information

Efter sommaren kommer vi att lansera ett nytt spännande format för barnböcker.  Det fokuserar på att stärka berättelsen och lärandet, och framför allt förbättra personlig och samverkande inspiration och motivation. Det nya  barnboksformatet  utvecklas  på  SOE PublishingLab-plattformen  av  B-InteraQtive Publishing.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab