Kreativitetsbroar i böckernas värld

Kreativitetsbroar i böckernas värld

Kreativitetsbroar i böckernas värld

”Låt ditt arbete vara i samklang med ditt syfte.” skrev Leonardo Da Vinci. Detta kan ytligt sett ses som en självklarhet, men i praktiken bör det likväl ses som en vägledning, en målsättning. Detta är vad teorin om reflexitet bland annat förkunnar. En teori som utgår från deltagande människors verkliga förutsättningar. Kreativitet är här bron över vilken man korsar osäkerhetens flod.

Omedvetna konsekvenser

I en transformativ tid är kreativitet själva bron som leder till det nya och bort från det gamla. Man kan låna terminologin från George Soros teori om reflexitet som han på ett ingående sätt beskriver i boken ”The Alchemy of Finance”. Konceptet för teorin är i grunden ganska enkelt och kan överföras på så väl ekonomiska som sociala sammanhang, eller snarare den sammanför dem. Där å ena sidan deltagarna försöker förstå verkligheten och å den andra försöker uppnå sina syften. Likväl inverkar dessa två funktioner på varandra och det är det Soros kallar reflexitet. Det kan ses som en ”feedback loop” mellan deltagarnas förståelse och situationen.

Eftersom deltagarnas förståelse är ofullständig, inte minst i transformativa tider och miljöer som den vi nu lever i. Detta gör att deltagarnas handlande får omedvetna konsekvenser.  För de handlar inte i utifrån sitt eget intresse utan utifrån deras uppfattning av sitt eget intresse. Gapet mellan verkligheten och den ofullständiga tolkningen av densamma skapar osäkerhet som deltagarna försöker överbrygga med kreativitet. Det kan sägas mycket om reflexitet oh dess användbarhet, och allt går att läsa i ”The Alchemy of Finance” av George Soros.

Kreativitetsbroar steg för steg

Kreativitetsbroar i böckernas värld

En helt annan form av kreativitetsbro finns beskriven i boken Learning Design in Practice for Everybody i form av 6iModellen. Detta är en modell som fokuserar på att vägleda kreativa projekt av alla former. För att optimera resultatet så att det så långt som det är möjligt överensstämmer med syftet. Modellen är utvecklad utifrån författarens mångåriga erfarenhet av genomförande av olika former av kreativa projekt och Leonardo Da Vincis sexton designkoder. Vid sidan av de sex stadierna eller stationerna som modellen innehåller är Da Vincis allmänna råd något att beakta för att minska osäkerheten. Han skriver: ”Målaren har hela universum i sitt sinne och hand. Enkelhet är den ultimata sofistikationen.”






Inlägget Kreativitetsbroar i böckernas värld dök först upp på Gränsfararebloggen.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab