Europeiska författare ”Huset Europa brinner” – Om historiens återkomst

Europeiska författare ”Huset Europa brinner” – Om historiens återkomst

Europeiska författare ”Huset Europa brinner” - Om historiens återkomst

»Den ena dagen lika som den andra ömsom fjäsad och berömd, ömsom förföljd och hatad, icke blott av makten, utan även av dagens flyktiga opinion, över vars vindkast man satt sig till utkik, hinner man i denna verkningskrets inom kort, ehuru uti en mindre sfär, pröva, vilken sällhet det skänker att leva mitt i världsbullret.» skriver Lars Johan Hierta i sin självbiografi.

Samhällsutveckling 1800-talet

Redan 1823 fick Hierta anställning som kanslist i riddarhuset. Han blev också talskrivare till ett gammalt original, en major och hovjunkare Rosenschütz. Detta kan ses som Hiertas första bidrag till Sveriges utveckling.

Ett av talen som lästes upp av majoren i samklang med Hiertas flyhänta och övertygande skrivande. Det handlade om att göra om hamnen i Slite på Gotland till ett frihandelsområde (hela talet finns med i självbiografin). Detta var början på en flod av förslag från Lars Johan Hiertas penna för liberaliseringen av Sverige och att utveckla handeln med övriga världen. Det söndervittrande bondesamhällets maktfullkomliga ägare, de konservativa krafter som krampaktigt försökte hålla kvar vid det gamla, hade fått ännu ett nålsting från den nya tiden som var i ankommande. Detta var en tid med många likheter som den vi nu lever i.

Politikens ytterligheter

De ideologier som tillkom under 1900-talet i maktägande församlingar. Vars företrädare också kom att ta makten, antingen genom val eller med våld, är idag ytterligheter eller på väg att dö ut. Utvecklingen går återigen mot en politisk arena där liberala utvecklingsbejakande krafter står mot konservativas nostalgi och nationalism. Likväl, har vi nu ett politiskt fält från 1900-talet att ta hänsyn till, och det är vid sidan av ytterligheterna långtifrån säkert var de olika politiska partierna slutligen kommer att hamna. I det kommande Europaparlamentsvalet i maj kommer denna politiska arena få allt starkare konturer.

Europeiska författare om historiens återkomst

Precis efter att jag har sätter punkt för den här artikeln upptäcker jag att flera av Europas främsta författare, såsom Milan Kundera, Salman Rushdie, Roberto Saviano och Vassilis Alexakis i en debattartikel idag manar till en ny Europarörelse i Dagens Nyheter och flera andra av de största tidningarna i Europa inför hotet från de mörka krafter som ämnar ödelägga Europas öppna samhälle.

Om några veckor startar vår egen nya satsning EuropaTrender.se, följ gärna på Twitter @EuropeanTrends






Inlägget Europeiska författare ”Huset Europa brinner” – Om historiens återkomst dök först upp på Gränsfararebloggen.

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab