Internet of Things – fördelar och problem

Internet of Things – fördelar och problem

ul0022-0301
The Power of Internet of Things

Webben kopplade samman människor, nu håller the internet of things på att göra samma sak med maskinerna. Denna utveckling har blivit en trend med starka övertoner i medierna, men vad handlar det egentligen om? Gérald Santucci, Chef för Knowledge Sharing Unit vid Europeiska Kommissionens Direktorat för Kommunikationsnätverk skrev 2011: “När saker kan känna av miljön och kommunicera blir de kraftfulla verktyg för att förstå komplexitet och reagera på den effektivt. Även om sådana smarta saker kan interagera med människor, kommer de troligen interagera ännu mer med varandra automatiskt, utan mänsklig inblandning, och uppdatera sitt egna dagscheman” Som Sam Ransbotham, biträdande professor för information system vid Carroll School of Management vid Boston College skrev i MIT Management Sloan Business Review i december 2015: “Vi är attraherade av, och redo för, de insikter som med all sannolikhet kommer. Men att vara redo för fördelarna är inte samma sak so matt vara redo för de medföljande förändringarna.”

Fyra områden som förändras med Internet of Things (IoT)

Professor Sam Ransbotham identifierar fyra områden som medför grundläggande förändringar med Internet of Things.

1. Big data, IoT kommer att leverera mycket mer och mer värde från data, men vem äger denna data? Är det ett eller flera företag som finns i kedjan som levererar IoT applikationer och tjänster, eller slutanvändaren? Detta är mycket viktigt eftersom vi vet att exakt information betyder makt, marknadsmakt.

2. Fler företag måste omvandlas till att bli både hårdvaru- och mjukvaruleverantörer, vilket kommer att förändra deras affärsmodeller, hur många företag är redo för detta?

3. Säkerhet är redan ett enormt problem inom information teknologi och med den stora ökningen av data som IoT för med sig kommer problemet att växa extremt mycket. När hackare tar över din webbplats eller dator skapar det stor skada, men tänk om de tar över din självkörande bil eller medicinska utrustning? IoT ger mer fysisk kontroll och i fel händer kan detta bli förödande.

4. IoT kommer att förändra beslutsfattandeprocessen. Den gamla processen att samla information, analysera den, och sedan besluta, kommer att bli dramatiskt snabbare och ofta kommer den också att vändas upp-och-ner.

Fördelarna med IoT

Den goda nyheten är att problemen och förändringarna kan hanteras så länge organisationer och människor implementerar lösningarna före integrationen av teknologin. Då kommer vi att dra fördel av självkörande bilar, personanpassade lärmiljöer, använda en intelligent fjärrkontroll till alla elektroniska apparater var du än är, automatisering av uppgifter som idag tar tid och kraft i vardagslivet men som med IoT kan göras av uppkopplade maskiner etc. etc. etc. Det IoT egentligen levererar är ett 6e sinne till människor och en personanpassad assistent, så att du kan spara tid och kraft, så att du kan fokusera på det du vill och behöver. En intressant informationskälla om IoT är Ericssons infographics om ämnesområdet och IoT Comics Book

Författad av
LarsGöran Boström©

Källor:
Ready or Not, Here IoT Comes

IoT Comics Book

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab