Svenskar på europeiska kontinenten och andra betraktelser

Svenskar på europeiska kontinenten och andra betraktelser

prague 1168302 640 Svenskar på europeiska kontinenten och andra betraktelserMånga betraktelser Karl Kullberg gör på sin resa genom Europa använder han samhällslivet i Sverige som jämförelse. Läsaren av reseskildringen får ta del av tidsenliga funderingar men minst lika många är tidlösa, som denna nedan från Prag, en stad som lever under ockupation och där resenären bland mycket annat finner spår av sina landsmäns framfart under trettioårigakriget. Men Kullberg gör också mer lättsamma upptäcker som han beskriver med följande vinglande ord:

”En man, antagligen från arbetsklassen, trängde sig, tämligen rusig och tämligen knapphändigt, fram på gatan som dock ingalunda kunde anses smal för någon annan än honom. Men han tycktes ha föresatt sig att utgöra en medlande princip emellan de båda husraderna, och girade ständigt och behändigt över från den ena till den andra, utan att egentligen kunna få stöd från någondera. Jag var för mycket patriot för att kunna undertrycka en känsla av glädje då jag mötte honom. Det var den första rusiga person jag såg på utländsk mark. Han påminde mig om mitt fädernesland. Leve Sverige!”

På så sätt blandar författaren lättsamheter från det lokala samhällslivet med konsten och dess utövare, med europeisk politik, och alla orättvisor och upplyftande slutsatser han finner av detta. Det är ett Europa där det fria ordet ockuperar alltfler länder, där ekonomin skakas i sina grundvalar och kontrasterna mellan de som utvecklas och frigör människors potential med de som gör allt för att behålla det gamla bondesamhällets strukturella orättvisor blir alltmer märkbar. Välkommen till en unik betraktelse av Europa och dess umbäranden, tidlös och tidsenlig på samma gång.

reseskildringinbundenebok Svenskar på europeiska kontinenten och andra betraktelser

Klicka för mer information om boken

 

Svenskar på europeiska kontinenten och andra betraktelser publicerades ursprungligen på~ Gränsfararebloggen ~

Är Du en matentusiast? Om ja, så är detta communityt för dig!Skapa blogg poster, diskutera på forumet, skapa interaktiva böcker om matkultur och välmående.

Öppnar i ny tab