Många har skrivit mycket och intresseväckande om Aftonbladets grundare och hans många järn i elden. I denna bok berättar publicisten, politikern och entreprenören Lars Johan Hierta själv om sin livsgärning och bakgrunden till sina livsval och självpåtagna mission.
Han som genom denna livsgärning kom att beskrivas som »den moderna humanitetens förnämste målsman i vårt land» och som mer än andra »bidragit till en ökad mildhet i lagar och seder».
Bokens aktualitet består inte bara i dess historiska värde, där Hierta var en förgrundsgestalt i kampen för yttrandefrihet, näringsfrihet, kvinnlig frigörelse och ökad social rättvisa, vid sidan de företag han grundade där förutom Aftonbladet, även Liljeholmens Stearinljusfabrik finns kvar än idag, utan också att de konflikter som kännetecknade den uppbrottstid Hierta levde i, nu återkommer med förnyad styrka när vi nu träder in i det digitala samhället.
Självbiografin ingår i gränsfarareserien, som inkluderar två böcker av den samtida författaren Karl Kullberg, liksom den nutida novellsamlingen Gränsfarare. En gränsfarare kan definieras på följande sätt: »Det finns de som ägnar sin tid åt att bygga murar för egen vinnings skull, sedan finns deras trätobröder, gränsfararna, livsentreprenörer, som ständigt söker nycklar till möjligheternas horisont.» Lars Johan Hierta är med denna utgångspunkt själva sinnebilden för en gränsfarare. I egenskap av publicist, politiker och entreprenör lämnade Hierta ett betydligt öppnare och humanare samhälle efter sig. Hans självbiografi finns nu tillgänglig i nyutgåva hos alla välsorterade bokhandlare.
En livsentreprenör i det fria ordets tjänst publicerades ursprungligen påB-InteraQtive Publishing
Öppnar i ny tab