Världsdagen för Pressfrihet och Lars Johan Hiertas självbiografi

Världsdagen för Pressfrihet och Lars Johan Hiertas självbiografi

hierta inbunden small bright Världsdagen för Pressfrihet och Lars Johan Hiertas självbiografiIdag, den 3 maj är det Världsdagen för Pressfrihet, i samband med detta erbjuder vi nyutgåvan av Aftonbladets grundare, Lars Johan Hiertas, självbiografi till nedsatt pris på Boktorget på eLearningworld. Boken är en synnerligen välskriven berättelse om kampen för pressfrihet under de första flämtande åren, efter att den blev en grundlagsstadgad formell rättighet 1810. För det var först på 1830-talet i samband med Aftonbladets grundande som kampen tog sin början med Lars Johan Hierta som främsta drivkraft i utvecklingen.

Från gränsfararebloggen om kampen:
“Genom idogt arbete och publicistisk glöd och med väl avvägda inlägg i riksdagen började Lars Johan Hiertas självpåtagna mission att ge avtryck i det svenska samhället. Både inrikes på vägen mot folklig representation i styrande församlingar, liksom ekonomisk liberalisering i form av ökad näringsfrihet och frihandel eller åtminstone lägre tullar. De ärkekonservativas reaktion lät inte vänta på sig och deras främsta hatobjekt var Aftonbladet men även Hierta som person. Försöken till indragningar av Aftonbladet under framförallt 1830-talet, som man bland annat kan läsa om i Lars Johan Hiertas självbiografi som precis har kommit ut i nyutgåva, skapade huvudbry för grundaren, men stoppade aldrig dess utgivning. Senare när denna fortsatt betydande ansamling av försvarare av det gamla insåg att deras krumbukter inte fick avsedd verkan, började man istället använda sig av det fria ordet som vapen ofta med hotbilder och smädelser mot motståndaren.” Läs resten av blogginlägget här